Alles over de verzorging van haar en huid

Wat zijn de oorzaken van kaalheid bij mannen?

Kaalheid bij mannen komt veel voor. Hoe komt dat eigenlijk? Daar gaan we in dit artikel op in. We hebben het in dit artikel over haaruitval, niet over het kaal scheren. Mannen besluiten nog weleens om hun hoofd volledig kaal te scheren, vaak omdat het haar al wat dunner wordt.

Natuurlijk verschijnsel
Het is normaal dat iemand tussen de 50 en 120 haren per dag verliest. Dat valt niet op door de groei van nieuwe haren. De wetenschappelijke naam voor het op natuurlijke wijze kaal worden, is alopecia androgenetica. De overgevoeligheid voor hormonen speelt een rol. De haarzakjes, waaruit de haren groeien, verdwijnen door testosteron. Komt kaalheid voor in de familie, dan vergroot dat de kans erop.

Ook met de leeftijd neemt de waarschijnlijkheid op kaalheid toe. We hebben het hier over blijvend haarverlies. Kaalheid bij mannen komt vaker voor dan bij vrouwen, doordat laatstgenoemden minder testosteron in hun bloed hebben. Bij de mannen met een leeftijd tussen de 20 en 50 jaar heeft een derde last van haaruitval. Op zeventigjarige leeftijd is er bij 80% van de mannen sprake van kaalheid en bij 30% van de vrouwen. Het kaal worden kan al beginnen voordat men 20 jaar oud wordt.

Het proces van kaal worden
Het kaal worden bij alopecia androgenetica is een proces van jaren. Kale plekken ontstaan en zijn blijvend. Voordat dat laatste gebeurt, kan het zijn dat er enige tijd nog korte en dunne haren zijn te zien. De huid verandert niet en het uitvallen van de haren veroorzaakt geen pijn of jeuk. Het kaal worden gebeurt vaak volgens het volgende patroon: het hoofd begint aan de voorkant kaler te worden, aan de zijkanten van het hoofd ontstaan er inhammen, op de kruin treedt haarverlies op, de kale plekken groeien en het haar ertussen verdwijnt, op het achterhoofd blijft een rand van haar over.

Kaal worden door ziekte
Men spreekt van alopecia diffusa als de haaruitval niet met plekken begint, maar over het gehele hoofd voorkomt. Bij alopecia diffusa zitten meer haren in een rustperiode dan normaal het geval is. Dat is doorgaans niet door een allergische reactie, een ontstekingsreactie of een roodgekleurde hoofdhuid. De oorzaak kan een ziekte zijn die gepaard gaat met veel koorts of het contact met bepaalde stoffen.

Geneesmiddelen die worden toegepast bij de bestrijding van leukemie of kanker kunnen ook een oorzaak zijn. IJzergebrek, stofwisselingsstoornissen, een schildklierafwijking, stress, zwangerschap, het ontbreken van bepaalde mineralen en/of vitaminen kunnen gepaard gaan met haaruitval. Van alopecia diffusa hebben meer vrouwen dan mannen last. Doorgaans komt de haargroei terug als de reden van de haaruitval is verdwenen.

Wilt u meer over dit onderwerp weten? Kijk dan op websites, bijvoorbeeld op de website van Confident Haarzorg.